Med inlärning i fokus.
Kerstin Hjelm, expert på inlärningsstilar. Foto: Larry Forsberg / P4Gävleborg

Lärarinnan Kerstin Hjelm: Därför lär vi oss olika

"Man är så van vid att det ska vara på ett speciellt sätt"
0:23 min

Brukar du rita streckgubbar medan chefen går igenom budgeten? Eller fingrar du på nyckelknippan under bordet för att hålla dig vaken? I så fall gör du helt rätt!

Lärarinnan Kerstin Hjelm sadlade om och blev konsult inom organisationsfrågor. En av de frågor som ligger henne varmast om hjärtat är våra olika lärstilar. För det finns en mängd olika lärstilar. Och även om det kanske anses finare att sitta rak i ryggen och anteckna varenda ord kan det för vissa vara precis lika effektivt att sitta som en hösäck och rita streckgubbar.

– Det gäller för var och en av oss att hitta just vår stil, säger hon. Det finns inget rätt eller fel - det som fungerar för dig kanske inte alls fungerar för någon annan, och vice versa.

Kerstin upprepar flera gånger under intervjun med P4 Gävleborg just vikten av att hitta sin egen stil. Och det är många faktorer att ta hänsyn till, som vilken tid på dygnet du är mest alert, om du jobbar bäst ensam eller tillsammans med andra, eller om du koncentrerar dig bäst i en tyst eller livlig miljö. 

För den som känner sig osäker på vilken inlärningsstil man föredrar har Kerstin ett enkelt tips.

– Tänk på ett tillfälle då du kände att du verkligen förstod något du inte visste sedan tidigare. Fråga dig hur du gjorde du då – oavsett hur du gjorde gjorde du rätt!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".