Så här kan det se ut i framtiden på Gävle sjukhus
1 av 3
Så här kan det se ut i framtiden på Gävle sjukhus
Illustration över ny byggnation på Hudiksvalls sjukhus
2 av 3
Illustration över ny byggnation på Hudiksvalls sjukhus
Idag presenterades Framtidsbygget en investering på fem miljarder i nya sjukhuslokaler i Gävle och Hudiksvall. Alf Norberg(V), Hanna-Karin Linck (C), Eva Lindberg (S), Karin Jansson (MP) och Marie-Louise Dangardt (S)
3 av 3
Idag presenterades Framtidsbygget en investering på fem miljarder i nya sjukhuslokaler i Gävle och Hudiksvall. Alf Norberg(V), Hanna-Karin Linck (C), Eva Lindberg (S), Karin Jansson (MP) och Marie-Louise Dangardt (S) Foto: Agneta Sundberg/Sveriges Radio

Investerar för fem miljarder på sjukhusen i Hudiksvall och Gävle

Eva Lindberg: "Vi behöver förbättra våra lokaler"
1:18 min

Region Gävleborg satsar på byggande av framtidens sjukhus. Det sker i etapper med start i år och beräknas vara genomfört 2023.

Den politiska majoritet i Region Gävleborg som består av Socialdemokraterna, Centerpartiet, Miljöpartiet och Vänsterpartiet presenterade i dag byggandet av framtidens sjukhus i Hudiksvall och Gävle. Totalt ska det investeras för ungefär 5 miljarder, bland annat i två nya vårdblock på vardera stället.

– Som jag ser det har vi inte råd att låta bli. Vi behöver lokaler som är säkra, moderna och bra, säger Eva Lindberg (S), regionstyrelsens ordförande.

Redan i år startar den första satsningen och det handlar om en ny akutmottagning på Hudiksvalls sjukhus. Sedan tas den ena investeringen efter den andra i etapper, för att så småningom vara genomförda 2023. Det handlar bland annat om helt nya vårdblock i både Gävle och Hudiksvall.

Och när det byggs nytt blir det på ett hållbart och miljövänligt sätt.
För patientsäkerhet och integritet, enkelrum. Byggnaderna ska även utformas för framtidens vård med flexibla lokaler som håller långsiktigt, och här handlar det om att involvera medarbetarna så att det blir så bra som möjligt, säger Centerpartisten Hanna-Karin Linck som är ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden.

– Vår ambition är att det ska bli stor delaktighet från våra medarbetare och det kan innebära att tidsplanen förskjuts lite grann. Vi ska ju också bedriva verksamhet, samtidigt som vi genomför stora ombyggnationer.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".