Fighting face! Tommy Sjödin vet vad som står på spel.
1 av 3
Fighting face! Tommy Sjödin vet vad som står på spel. Foto: Tomas Groop/ Sveriges Radio
Brynäs back Jonathan Pudas finslipar skridskotekniken inför finalmatchen.
2 av 3
Brynäs back Jonathan Pudas finslipar skridskotekniken inför finalmatchen. Foto: Tomas Groop/ Sveriges Radio
Aldrig se bakåt, bara framåt! Det är just nu målvakten Felix Sandströms guldtaktik.
3 av 3
Aldrig se bakåt, bara framåt! Det är just nu målvakten Felix Sandströms guldtaktik. Foto: Tomas Groop/Sveriges Radio

Brynäs laddar mentalt inför avgörandet

Tommy Sjödin: Vi måste mobilisera kraft!
1:07 min

Just nu råder lugnet före stormen. Brynäs måste på mindre än 40 timmar komma över gårdagens förlust mot HV71 inför finalseriens sista och avgörande gulddrabbning på bortaplan i Jönköping i morgon lördag.

I dag är det litet loj träning, avslappning och avresa till Jönköping som gäller för spelarna, men under ytan har den mentala matchen redan börjat säger Tommy Sjödin, assisterande tränare i Brynäs:

– Uppgiften är att mobilisera kraft så att vi i morgon kan gå ut på isen och göra det absolut bästa man kan, säger han.

Förväntningarna på laget är skyhöga från alla håll och Tommy Sjödin är väl medveten om den press som spelarna just nu utsätts för. Det finns bara ett sätt att komma runt stressen:

– Vi måste jobba mentalt och gå in i detaljerna i det spelsystem vi har och sedan sköta dem så bra som möjligt i morgon, säger han.

Trots att den sjätte och näst sista finalmatchen blev ett svidande nederlag, tycker Tommy Sjödin att den gett en del lärdomar att ta till sig inför avgörandet.

– Anspänningen blev för hög i inledningen, men när vi sedan hamnade i underläge kunde vi slappna av och snabbt göra flera mål. Det är i den andan vi måste starta matchen i morgon, förklarar han.

Att glömma missarna och återfinna guldkänslan. Ja, det är alltså Brynäs enkla segertaktik just nu. Det gäller alla spelare, men i synnerhet målvakten Felix Sandström som i går inledde matchen olyckligt genom att på kort tid släppa in två ganska enkla puckar.

– Det var väldigt tråkigt, men det är bara att släppa den tanken och kriga vidare! säger Felix Sandström.

Hinner du glömma, när det är så kort tid mellan matcherna?

– Man måste göra det och i stället hitta en skön känsla igen.

Om det räcker ända fram till guldjubel återstår dock att se. Det är två lag på isen och inte ens Tommy Sjödin kan garantera att Brynäs blir det lag som till sist triumferar:

– Säker kan man aldrig vara! Nu är det ett mentalt spel och det handlar om vilka som kan komma mest avslappnade till matchen och genomföra den på ett bra sätt, säger Tommy Sjödin.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".