Tjäderhöna.
Tjäderhöna. Foto: Stefan Holm/SVT

Tjädern allt ovanligare i Gävleborg

Bengt Oldhammer: Vi hittade bara små lekplatser
1:33 min

Gästriklands landskapsdjur, tjädern, blir allt ovanligare i länet. Det är det moderna skogsbruket med kalhyggen som är problemet. Det menar Bengt Oldhammer som har skrivit en rapport om tjäderns tillstånd i Färnebofjärdens nationalpark.

– Vi vet att den har minskat, säger Bengt Oldhammer som tillsammans med Göran Rönning har skrivit en länsstyrelse-rapport om "Tjäderns framtida möjligheter i Färnebofjärdens nationalpark".

– Vi hittade bara små lekplatser med en eller två tuppar och det är ett mönster som man ser i hela landet, säger Bengt Oldhammer.

Något som indikerar att antalet tjädrar i landet och länet blir färre. Och enligt Bengt Oldhammer så är det moderna sättet att sköta skogen, med stora kalhyggen, som är problemet.

– Utan tvekan. För de vill ju ha en sammanhängande areal under lekperioden och då är det bäst om det är skog där, säger Bengt Oldhammer.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".