Anna Sahlene framförde We are one med hjälp av  invigningen tillsammans med André de Land, Rostam Mirlashari, Martina Sahlin och en stor kör, fler än 100 sångare.
1 av 3
Anna Sahlene framförde We are one med hjälp av invigningen tillsammans med André de Land, Rostam Mirlashari, Martina Sahlin och en stor kör, fler än 100 sångare. Foto: Catrin Landén / Sveriges Radio
Hans-Göran Karlsson och Sören Calleberg framför en byggnad.
2 av 3
Förvaltningschef Hans-Göran Karlsson och Sören Calleberg, chef för SM-veckan. Foto: Christian Höijer / Sveriges Radio
Sven-Erik Lindestam, kommunstyrelsens ordförande (S), säger att kontinuiteten på chefssidan är så pass god att Söderhamn klarar tappet i koncernledningen.
3 av 3
Sven-Erik Lindestam, kommunstyrelsens ordförande (S), säger att kontinuiteten på chefssidan är så pass god att Söderhamn klarar tappet i koncernledningen. Foto: Christian Höijer/P4 Gävleborg

Miljonförlust för SM-veckan i Söderhamn

Hans-Göran Karlsson: Det här var helt otroligt mycket större än vi kunde tänka oss.
1:03 min

7,6 miljoner kronor. Så mycket gick SM-veckan i Söderhamn back, konstaterades under en presskonferens i dag. Men samtidigt poängterar kommunstyrelsens ordförande att det finns vinster som inte syns i ett bokslut.

Enligt Söderhamn kommuns förvaltningschef Hans-Göran Karlsson är en snöfattig vinter och kort förberedelsetid dem stora anledningarna till den ekonomiska förlusten.

– Vi har levererat en helt fantastisk produkt som fått otroligt mycket cred från våra samarbetspartners, men det här evenemanget var helt otroligt mycket större än vi kunde tänka oss, säger han.

Var det förväntat att ni skulle backa med så många miljoner eller kom det som en överraskning?

– Det är väl båda delarna. Vi förstod att det här med snön skulle dra kostnader. Det kostar att tillverka och transportera snö. Vi förstod att den biten skulle dra över. Men kanske inte i den här omfattningen.

Men det var ju en publiksuccé med över 75000 besökare?

– Stora delarna av pengarna går tillbaks till föreningslivet som arrangerar det här. 1,6 miljoner kronor gick tillbaks till föreningslivet. Det finns otroligt många positiva saker också, många av de här kostnaderna som är tagna nu, som är tagna också för framtiden och finns kvar. Det känns otroligt positivt, säger förvaltningschefen.

Men kommunstyrelsens ordförande Sven-Erik Lindestam tycker inte att SM-satsningen är en ren förlust, utan att det finns vinster som inte syns i ett bokslut.

– I den ekonomiska redovisningen syns inte det ökade marknadsvärdet eller att det turistekonomiskt kommit in 30 miljoner kronor. Det finns plusvärden som är betydande, inte minst stolthet som alla Söderhamnare har. Trots underskottet är det sammantaget en fantastisk grej, säger han.

Den 23 maj kommer Söderhamns kommun diskutera var pengarna ska tas i från.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".