Gävle blir först i landet för HSB:s trygghetsboenden

0:49 min

Gävle är den första platsen i landet där HSB bygger trygghetsboenden för äldre, och i veckan startade möjligheten att intresseanmäla sig till dom 71 nya lägenheterna.

Under hösten 2018 kommer 71 nya lägenheter att stå klara för inflyttning på Muréngatan i Gävle. Trygghetsboenden är precis som vanliga lägenheter men med en större tillgänglighet och anpassning . Till exempel kommer det i entrén till de nya lägenheterna på Muréngatan att finnas en reception där dom boende kan få hjälp med bokningar, en bovärd kommer varje dag att finnas på plats och sov- och badrum är väl tilltagna i storlek för hjälpmedel av olika slag.

Gävle är först i landet där HSB väljer att bygga den här typen av lägenheter och Anna-Karin Widehammar från HSB södra norrland beskriver Gävle som en bra plats att starta på.

– Vi tror att det kan passa bra här, vi har ett centralt läge nära centrum i en ganska ny stadsdel där man satsar på den lite äldre befolkningen.

Styrelsen i HSB södra norrland har fattat beslut om att bygga dom 71 nya lägenheterna som ett svar på den stora efterfrågan som medlemmarna haft på den här typen av boenden. Trygghetsboenden är till skillnad från äldreboenden helt vanliga lägenheter men för att få skriva kontrakt måste du uppfylla kravet på att senast inflyttningsdagen ha fyllt 65 år.

– Jag tycker det känns jätteroligt att kunna ge det här erbjudandet som ett komplement till våra traditionella boenden säger Anna-Karin Widehammar på HSB södra norrland. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista