Jenny Lindström från Tjejzonen och Emelie Lilja från Gävle kommun.
Jenny Lindström från Tjejzonen och Emelie Lilja från Gävle kommun. Foto: Sveriges Radio P4 Gävleborg

Så ska fritidspersonal i Gävle bemöta "duktiga flickor" – tjejers psykiska hälsa i fokus

Tips på hur vi hanterar och hjälper duktiga flickor
0:43 min

I kväll kommer de duktiga flickorna stå i fokus. Föreningen Tjejzonen har en temakväll för fritidspersonal i Gävle där tjejers psykiska hälsa ska diskuteras.

I Gävle finns det nio fritidsgårdar och Emelie Lilja som är kultursamordnare på Gävle kommun berättar att fritidsgårdspersonal själva har vittnat om en oro kring högpresterande tjejer. 

– Vi erbjuder minst en utbildning per år för all fritidspersonal och jag märkte att frågan om högpresterande tjejer ofta kom på tal och då måste vi ge stöd i den frågan, berättar Emelie Lilja. 

Tjejzonen är en ideell förening som arbetar förebyggande för att minska psykisk ohälsa hos tjejer och blev tillfrågad av Gävle kommun att hålla i en föreläsning om duktiga flickor. 

– Det är ett ämne som alltid är aktuellt. Högpresterande tjejer har väldigt höga krav på sig själva, berättar Jenny Lindström som arbetar på Tjejzonen. 

– Det är viktigt att lyfta fram vad som påverkar tjejer idag och hur vi kan fånga upp problemen som tjejerna upplever. 

På vilket sätt mår tjejer dåligt av att vara en duktig flicka? 

– Oro, ångest och ängslighet är stora faktorer till att tjejer mår dåligt idag. Det är därför det är viktigt att fånga upp dem och att hitta de saker som tjejerna själva behöver mer stöd med. 

Enligt Jenny Lindström på Tjejzonen så är en av de första och största sakerna vi kan göra att lyssna. 

– Många gånger bestämmer vi vuxna vad svaren ska vara innan ungdomarna själva berättar hur det är. 

– Vi måste också jobba mycket med självkänsla. Att tro på sig själv och att förstå sitt eget värde utan att koppla det till prestationer. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".