Gästrike Ekogas projektledare Anders Winqvist framför den nybyggda gasklockan i Forsbacka.
1 av 3
Anders Winqvist myser när nya gasklockan i Forsbacka fylls. "Facklan" till höger har en helt färglös låga. Foto: Tomas Groop/Sveriges Radio
Bruna soppåsar i ett hörn av Gästrike Ekogas biogasanläggning i Forsbacka.
2 av 3
Det är bruna soppåsar med köksavfall som förvandlas till biogas. Foto: Tomas Groop/ Sveriges Radio
Gästrike Ekogas VD Jonas Hellström
3 av 3
Vi riskerar att få mer biogas än vad som kan förbrukas, säger Gästrike Ekogas VD Jonas Hellström. Foto: Tomas Groop/ Sveriges Radio

Forsbackas jättetarm jäser

Produktionen är i gång!
1:42 min

För första gången har Gästrike Ekogas enorma rötkammare Forsbacka börjat matas med mat- och trädgårdsavfall som omvandlas till fossilfri fordonsgas och biogödsel. Produktionen är så stor att Gävleborg inom kort riskerar att ha mer biogas än vad trafiken kan förbruka.

Omkring 130 miljoner kronor och flera år av hårt har investerats i anläggningen, men nu fylls äntligen den nya gasklockan och produktionen är i gång.

– Vi har börjat "mata" rötkammaren med bruna soppåsar och trädgårdsavfall. En särskild bakteriekultur som vi hämtat från Uppsala vatten har fått igång gasbildningen inne i den här ”jättemagen”.

Det berättar Ekogas projektledare Anders Winqvist och pekar på den brinnande gaslåga som är en av flera säkerhetsventiler till rötkammaren, gasklockan och uppgraderingsanläggningen:

– Det är en fantastisk känsla att få se facklan tändas! Det betyder att vi producerar metangas, att produktionen är i gång, säger han.

Allt i din bruna soppåse - den brända pannkakan, potatisskalet och fiskbenen - blir nu alltså fordonsbränsle. Anläggningen klarar lätt Gästriklands köksavfall. Den kan till och med svälja hela länets soppåsar, lovar Ekogas VD Jonas Hellström:

– Det stämmer. Även Söderhamn, Bollnäs och Ovanåker ska vara med och skicka sina soppåsar till oss.

I gengäld ska Gästrike Ekogas leverera biogas till Hälsingekommunerna, i samma takt som gastankningsstationer byggs ut.

– Vi tar hit matavfallet och Hälsingland får fordonsgas tillbaka, konstaterar Jonas Hellström.

Ett problem i sammanhanget är bara att Forsbackas jättetarm kanske har FÖR bra matsmältning! Inom kort har vi överflöd av fossilfri gas i Gävleborg, men fortfarande alltför få gasbilar och tankställen.

– Därför önskar jag nu förstås att vi får en snabb omställning till gasdrivna fordon och fler tankställen. Annars måste vi elda upp den gas vi producerar, säger Jonas Hellström,

Framtida kunder är främst bussbolagen och Gästrike Återvinnares sopbilar, men även taxibilar, gasdrivna lastbilar och kommunernas fordonsflottor kan med fördel drivas av biogas. Bränslet finns, nu gäller det bara att snabbt ställa om, understryker Jonas Hellström:

– Ja, nu måste vi gasa på ordentligt, skrattar han.

Tomas Groop
tomas.groop@sverigesradio.se
P4 Gävleborg

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".