Brita Asplund, Lars Wikman och Henrik Tykosson
1 av 2
Brita Asplund, Lars Wikman och Henrik Tykosson diskuterar hur Lars skog kan skyddas. Foto: Joacim Lindwall/Sveriges Radio.
Lars Wikman
2 av 2
Lars Wikman, från Gävle, är en av de skogsägare som vill avsätta sin skog för naturvård. Foto: Joiacim Lindwall/Sveriges Radio.

Lars vill rädda sin skog

Lars Wikman: "Hade jag mycket pengar kunde jag skydda mycket skog"
1:52 min

Intresset för att skydda sin egen skog, att göra så kallade naturvårdsavtal eller biotopskydd, har mer än fördubblats de senaste två åren.

År 2015 kom det in cirka 150 anmälningar till länsstyrelserna och skogsstyrelserna runt om i landet om att få skydda sin skog. Förra året kom det in nästan 400.

En av de skogsägare som frivilligt vill avsätta sin skog för naturvård är Lars Wikman från Gävle.

– Jag sa till Skogsstyrelsen, ni kan skydda alltihopa, jag vill ha så mycket som möjligt skyddat för framtiden, säger Lars Wikman.

Vi går omkring i Lars Wikmans skog på Iggön utanför Gävle, en kanske 100-årig blandskog med hänglavar och Henrik Tykosson, som jobbar med skogsinventeringar på Skogsstyrelsen, har hittat både den lite sällsynta orkidén knärot och en trådticka som växer på gamla granstubbar.

Men det är framför allt de sociala värdena av skogen som är störst här berättar Brita Asplund som är skogskonsulent på Skogsstyrelsen.

– Det finns stigar, det ligger nära bebyggelse och hela Iggön är uppmärksammat i naturvårdsprogrammet, säger Brita Asplund.

Det är alltså fler som gör som Lars Wikman, ansöker om att få sin skog skyddad. Det finns flera olika avtal, alltifrån att staten genom Skogsstyrelsen eller Länsstyrelsen går in och löser ut marken och då mister skogsägaren äganderätten.

Eller som i det här fallet, ett naturvårdsavtal, då lånar skogsägaren ut sin skog för naturvård under femtio år mot en viss ersättning.

Men för Lars Wikmans del så är det viktigt att skogen få stå kvar.

– Det är intresse jag har, att skydda skog. Skulle jag ha väldigt mycket pengar skulle jag kunna köpa upp mycket skog, det är någon känsla jag har, säger Lars Wikman.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".