Svarta och vita kor på en äng.
1 av 2
Gefleortens slås samman med Arla. Foto: Foto:Tomas Groop/Sveriges Radio
Magnus Lindberg och Thomas Lundgren, ordförande Gefleortens
2 av 2
Magnus Lindberg och Thomas Lundgren, ordförande Gefleortens Foto: Christian Höijer / Sveriges radio

Gefleortens går ihop med Arla

Thomas Lundgren: Klarar inte konkurrensen
1:48 min

Gefleortens Mejeriförening går ihop med Arla. Förhandlingar med Arla inleds omedelbart och förhoppningen är att det är klart inom ett år.

 Thomas Lundgren är ordförande i Gefleortens mejeriförening:

– Vi känner att vi framöver inte klarar konkurrensen. Vi är för små för att tillfredsställa marknadens efterfrågan. Det är efterfrågan på specialprodukter och vi har en konkurrenssituation från handelns egna varumärken som gör det svårt för oss på sikt.

Gefleortens mejeriförening har funnits sen 1933, men så fort förhandlingarna är klara så tar mejerijätten Arla över ägandet precis som fallet för bönderna i Hälsingland.
Gefleortens Mejeriförening har en invägning som motsvarar 1,6 procent av den totala mjölkinvägningen i Sverige och ägs av sammanlagt 68 mjölkbönder i Gästrikland, norra Uppland och Dalarna.

Styrelseordförande Thomas Lundgren är själv en av ägarna.

– Jag känner faktiskt lite glädje. Det kan tyckas konstigt, men ska vi finnas kvar behövs något göras. Och vi vill finnas kvar.

En annan delägare är mjölkbonden Lennart Valleräng i Hedesunda.

– Jag tror det här kan bli bra, säger han.

Valleräng pratar om den hårda konkurrensen från handelns egna varumärken och är nöjd över att det blir Arla eftersom det också ägs av bönder. 

– Vi får fler muskler och vi har svårt att klara ekonomin på mejeriet, har jag förstått.

VD:n på Gefleortens mejeri, Magnus Lindberg, pratar om tre viktiga skäl som gjorde att valet föll på Arla. Intentionen från båda parter är att vara fortsatt konkurrenskraftiga, att bevara Gefleortens som varumärke och att utveckla mejeriet i Gävle där ett 70-tal personer arbetar.

Hur det sedan blir när affären är klar återstår att se.

– Naturligtvis kan man inte ge några garantier, och helt klart blir det säkert några förändringar. Men vi ser ändå det här som det bästa alternativet för att säkra arbetstillfällen här i Gävle.

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".