Fiskevårdare Bernt Moberg håvar upp laxungar vid Laxtrappan i Strömsbro
1 av 5
Det är vid Laxtrappan i Strömsbro som Fiskevårdare Bernt Moberg kan hålla räkning på den vandrande laxen. Foto: Tomas Groop/ Sveriges Radio
Laxungar i en håv
2 av 5
Laxungarna är sprittande glada. Så snabba att kameran inte hinner med. Foto: Tomas Groop/ P4 Gävleborg
Laxungar tillfälligt placerade i ett litet akvarium
3 av 5
Ännu är laxarna små. Några år i havet ska ändra på den saken. Foto: Tomas Groop/ Sveriges Radio
Bernt Moberg i närbild
4 av 5
Bernt Moberg är stolt och glad över laxrekordet i Testboån. Foto: Tomas Groop/ Sveriges Radio
Testeboån
5 av 5
Testeboån är rik på vildlax, men fortfarande ett jämförelsevis litet vattendrag. Foto: Tomas Groop/ Sveriges Radio

Rekordmånga laxungar i Testeboån

1:08 min

Utvandringen av lax- och öringsungar från Testeboån har aldrig varit större än just nu. Förra året utvandrade 2000 laxungar och nästan lika många öringar till havs, men det blir många fler i år.

Fiskevårdaren Bernt Moberg är glad som en lax över att många års arbete med att återställa laxbeståndet i Testeboån nu äntligen krönts med odiskutabel framgång.

Han håller räkningen på smolten vid laxtrappan i Strömsbro och är mer än nöjd med resultatet.

– Det här är rekord! Inte i mannaminne har det funnits så mycket lax och öring i Testeboån som nu, konstaterar Bernt Moberg.

Det är ett envist restaureringsarbete som lagt grunden för den positiva utvecklingen, förklarar han:

– Det är helt fantastiskt. Inte sedan 2006 har vi inte inplanterat ett enda laxyngel i Testeboån. Den lax vi ser här i dag är alltså född i ån av vilda laxföräldrar som har vandrat upp från havet för att leka i just Testeboån.

"Hurra" tänker nog också den tillbakaträngda flodpärlmusslan - den art som behöver lax för att sprida sina larver och som nu alltså också kan återhämta sig i Testeboån.

Bäst av allt – senare års hårda laxfiskekvoter i Östersjön ger laxungarna en god chans att överleva havets alla faror så att de om ett par år är feta och fina kan återvända till Testeboån för att leka.

– Ja, de här ynglen har goda chanser att komma tillbaka, säger Bernt Moberg.

Det borde locka sportfiskarna, men någon fisketurism av samma slag som i Dalälven kan inte komma i fråga i Testeboån, påpekar han.

– Nej, man ska komma ihåg att Testeboån ändå är ett jämförelsevis litet vattendrag. Det finns inga förhoppningar om att ån ska bli en turistmagnet – i dagsläget får fisken inte tas upp!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista