En scen från föreställningen Ett bloss i natten.
1 av 3
En scen från föreställningen Ett bloss i natten. Foto: Hasse Persson/Sveriges Radio
Deras berättelse blev Ett bloss i natten. Aino Folkesten, Nelly Lundqvist och Olga Södrén från Ingermanland.
2 av 3
Deras berättelse blev Ett bloss i natten. Aino Folkesten, Nelly Lundqvist och Olga Södrén från Ingermanland. Foto: Hasse Persson/Sveriges Radio
Radjo Askander från Irak känner igen sig i Ett bloss i natten.
3 av 3
Radjo Askander från Irak känner igen sig i Ett bloss i natten. Foto: Hasse Persson/Sveriges Radio

Premiär för "Ett bloss i natten"

1:30 min

I går kväll var det premiär i Hudiksvall på föreställningen "Ett bloss i natten" - ett realistiskt flyktingdrama om året 1945 då 131 människor från Ingermanland på trettondagen nedisade och nära döden anlände till Hölick längst ute i Hudiksvallsfjärden.

Olga Södrén, Aino Folkesten och Nelly Lundqvist var barn 1945 och var med om den mirakulösa räddningen till livet då. Vi träffade dem efter föreställningen.

- Det var en upplevelse för mig. Det har tagit väldigt djupt i hjärtat på mig.

Har du gråtit?

- Ja, det har jag.

Vad säger du Aino?

- De gick med allt. Och det var fantastiskt! Nu först gråter jag - efteråt.

5000 människor kom från Ingermanland till Sverige. Föreställningen "Ett bloss i natten" handlar om ömhet, mänsklighet och goda och svåra tider i livet.

Radjo Askander, du kom till Sverige från Irak 1990. Vad känner du när du ser det här?

- Man känner igen sig genom hela historien. Om de boenden man hade när man växte upp och de dofter man hade från barndomen. Jag själv har ju också kommit till en ny värld och fick en jättechans här och den tog jag vara på. Det är nog många andra som bor i de utsatta länderna där jag och andra kommer ifrån som önskar att de fick byta liv med mig, säger Radjo Askander.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista