Aluminiumburkar dödar tusentals kor varje år

1:49 min

5200 - så många nötkreatur dör varje år till följd av skador från metallskärvor i magen. Skärvorna kommer från aluminiumburkar som vårdslöst slängts i naturen.

– Skärvorna går rakt in och sen tuggar de om fodret flera gånger. Det skär sönder djuren invärtes. Tyvärr är det inget att göra och det går inte att skicka en sådan ko på slakt heller, så det blir kadaverbilen, säger lantbrukaren Lotta Zetterlund. 

Lotta och maken Kenneth Zetterlund har haft mjölkkor på gården i Storvik sedan 1995. 

Under årens lopp har de tvingats nödslakta i snitt en ko om året och det har blivit en del av vardagen för dem att leta efter burkar i fälten och fingranska utfodringen efter skärvor.

Skärvorna går rakt in och det skär sönder djuren invärtes. Tyvärr är det inget att göra, så det blir kadaverbilen.

 – Det har blivit värre sedan ölburkarna kom. Det var inte samma problem när vi bara hade glasflaskor, säger Lotta Zetterlund. 

En åtgärd som Lantbrukarnas Riksförbund länge diskuterat för att stoppa burkkastningen är en höjning av panten till 5 kronor.

Enligt Katarina Lundell, marknadschef på Pantamera, kan en höjning fungera som en morot för att panta, men det också beror på individen och situationen var burken hamnar.

– Man är duktigare på att panta när man är hemma. Det är just när man befinner sig på semester och liknande som man inte har lika lätt för att panta, säger Katarina Lundell.

Trots att över 5000 nötkreatur nödslaktas varje år i Sverige, tycker Lotta Zetterlund att problemet med burkarna inte uppmärksammas tillräckligt i samhället.

Tills dess att en lösning uppenbarar sig fortsätter hon och maken med att berätta om orsaken till det onödiga lidandet så att de en dag ska slippa jaga ölburkar i fält och fodertråg.

– Det är inget som får en att ge upp. Det värsta med det är att kon lider så hemskt och det mår man själv också väldigt dåligt av.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista