Lotta och Jesper Schenkel är trötta på ungdomsgängens förstörelse på deras uteservering.
Lotta och Jesper Schenkel är trötta på ungdomsgängens förstörelse på deras uteservering. Foto: Agneta Sundberg/Sveriges Radio

Lidopersonal tycker det är otryggt på Stortorget

Lotta Schenkel: Man är respektlös och visar en tuff attityd
1:16 min

Stora ungdomsgäng skapar olustig stämning på Stortorget i Gävle. Personalen på konditoriet Lido känner sig hotade.

Situationen på Stortorget i Gävle är obehaglig. Det tycker personalen på Lido Konditori som nästan dagligen konfronteras av stora ungdomsgäng som stökar till på fikets uteplats. Ägaren Lotta Schenkel tycker att problemen blivit större i år och att stämningen är mer aggressiv än tidigare år.

– Det är just det att man inte lyssnar, är respektlös, visar en tuffa attityd och förstör.

Enligt Lotta Schenkel upplever personalen obehag och kunder vågar inte komma in när ungdomsgängen sitter utanför. Det hjälper inte att säga till fem minuter senare kan de vara tillbaka och ibland är stämningen även hotfull.

– De bara dyker upp här ett gäng och det är svår att flytta på dem.

Och så här ser det ut ofta säger sonen Jesper Schenkel.

– Det är i princip varje dag stora gäng här. När man kommer med bilen och ska lasta av så flyttar inte folk på sig och det är svårt att komma fram. Det är allt från tidig förmiddag till natten ut.

I desperation över situationen la Lotta Schenkel upp en beskrivning på sin facebooksida och responsen har blivit enorm. Hon har ännu inte hunnit göra någon polisanmälan men det är något hon överväger.

– Självklart ska vi göra en sån. Polisen har fångat upp det här bra och var hit i morse och pratade med oss så jag känner att de verkligen lyssnat på oss.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".