Branden startade i en radhuslänga i Vallhov som sedan totalförstördes under natten.
Det var både brand och vattenskador i de flesta av lägenheterna. Foto: Joakim Dahlbäck / Sveriges Radio

Klart var radhusbranden i Vallhov startade

Kriminaltekniker Per Ringqvist: Orsaken går inte att fastställa
0:50 min

Det står nu klart var radhusbranden i Vallhov i Sandviken startade. Precis som många tidigare misstänkt var det på balkongen eller i rummet innanför i ett av de hus som drabbades hårdast av branden.

Det var i början av maj som en omfattande brand bröt ut på Fredriksgatan i Vallhov och ödelade nio hem fördelat på två radhuslängor. 

Den tekniska utredningen har dröjt på grund av hög arbetsbelastning, men i tisdags blev kriminalteknikern Per Ringqvist klar med den tekniska analysen som kunde fastställa brandens startpunkt. 

– När vi har analyserat de bilder som allmänheten har tagit i ett väldigt tidigt skede av branden, ifrån olika vinklar, och lägger ihop det med våra tekniska undersökningar talar det för att branden har startat på balkongen eller i rummet innanför balkongen.

Orsaken till branden går dock inte att fastställa.

– Det är för lite brandrester kvar att läsa så orsaken får vi nästan lämna öppen. Den går inte att fastställa i dagsläget helt enkelt, säger Per Ringqvist, kriminaltekniker. 

I dagsläget rubriceras händelsen som mordbrand men hur det blir framöver vill Per Ringqvist inte svara på utan hänvisar till förundersökningsledaren som nu fortsätter utredningsarbetet. 

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".