Oppositionsrådet Richard Carlsson och riksdagsledamoten Roger Hedlund presenterade Sverigedemokraternas krav på Alliansen i Gävle.
Oppositionsrådet Richard Carlsson och riksdagsledamoten Roger Hedlund presenterade Sverigedemokraternas krav på Alliansen i Gävle. Foto: Hedda Berglund/Sveriges Radio

SD:s ultimatum till Alliansen i Gävle

Roger Hedlund, SD: Vi har varit tydliga hela vägen
1:15 min

Sverigedemokraterna i Gävle kommun ställer ultimatum på den styrande alliansen inför budgetomröstning i kommunfullmäktige på måndag.

På en presskonferens i dag presenterade de tre tillägg till Alliansens budget och sa att de förväntar sig att alliansen stöttar dessa förslag. Annars lägger de ned sina röster och då faller budgeten.

Sverigedemokraterna är vågmästare i Gävle kommun och de har tidigare uppgett att de kan komma att fälla allianspartiernas budget om de inte får vara med och samarbeta.

– Vi vill ha en budgetpåverkan i Sverigedemokratisk riktning där man lyfter in de viktiga frågorna som vi har lyft som parti och som är viktiga för våra väljare, säger riksdagsledamoten Roger Hedlund (SD) till P4 Gävleborg.

Så sent som 2015 så fällde Sverigedemokraterna i Gävle de rödgrönas budget vilket då innebar maktskifte till Alliansen.

SD:s tre tilläggsyrkanden till Alliansens budget:

1. Tillsätta en utredning för att kartlägga Gävle kommuns kostnader för flyktinginvandringen.

2. Kommunen ska verka för kameraövervakning i särskilt brottsutsatta områden och på särskilt brottsutsatta platser.

3. Att mätningar av nattfastan för kunder inom hemtjänsten ska utföras

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".