Konsthantverkaren Jerker Brodén känner skaparglädje

11 min

När Jerker var 5 år gammal fick han sin första kniv av sina föräldrar och sen dess har hantverkarandan fortsatt att falla på.

I huset hemma hos Jerker Brodén och hans fru Rigmor på Bomhus i Gävle är det fyllt med hantverk av olika slag. Dom har tillsammans vigt källarvåningen på sitt hus åt vävstuga och snickeriverkstad. Intresset för hantverk och slöjd var stort hos Jerker redan som barn, så pass att han övertalade skolan till att låta honom ta två slöjdlektioner istället för en.

– Klassen var så stor så vi var uppdelade i paralleller, så vi hade två slöjdlektioner. Och jag lyckades övertala magistern om att jag skulle få vara med på bägge lektionerna, säger Jerker Brodén

Den lilla verkstaden är fylld med verktyg av olika slag, längs med ena långsidan finns vad som närmast går att likna med en brädgård och upp med kortsidan av rummet står den gamla och välanvända hyvelbänken som Jerker gör sina alster vid. Och det som fått Jerker att fortsätta genom åren är den rena skaparglädjen, som många gånger gjort det svårt för honom att lämna ett påbörjar arbete ogjort.

– På den tiden som jag fortfarande yrkesarbetade så gick jag alltid in på verkstan för att slöjda på kvällen, innan jag gick för att kolla på kvällsnyheterna. Men som regel han jag aldrig se dom för jag måste göra färdigt det jag tagit för mig. Annars hade det blivit en sömnlös natt, säger Jerker Brodén.

Den här nyheten kom som ett tips från en lyssnare!

Vi på P4 Gävleborg vill göra program och nyheter om det som händer där du bor och som berör dig.

Tveka inte att höra av dig till vår publikredaktör Lotta Persson på 026 66 65 39 eller gavleborg@sverigesradio.se. Eller skriv till oss på Facebook – där heter vi P4 Gävleborg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.