Vätebombsexplosion
FN antog under fredagen ett förbud mot förbjuder innehav, användning och utveckling av kärnvapen. Foto: (arkivbild)/ TT Nyhetsbyrån

Atombomber ska förbjudas

"Det är ett steg i rätt riktning!"
0:36 min

I FN-högkvarteret i New York jublades det under fredagen när 122 stater skrev på vad som kallats ett historiskt och legalt bindande avtal som förbjuder kärnvapen. Ingen tror att atombombshotet därmed är undanröjt, men avtalet är ett ändå ett steg mot ytterligare spridning av kärnvapen.

"Var det så enkelt att lösa det kärnvapenproblemet tänker kanske många litet ironiskt, men Fatima Wiklund, ordförande i Gävleborgs FN-distrikt tycker ändå inte att avtalet ska avfärdas som en meningslös pappersprodukt:

– Det visar ändå världen att det inte är tillåtet att införskaffa kärnvapen och att så gott som alla länder nu enats om den saken. Rent krasst har det kanske inte någon betydelse, men det kommer att visa sig i konsekvenserna för den nation som i framtiden bryter avtalet, säger hon.

Fatima Wiklund menar att omvärlden nu fått argument att använda i påtryckningar mot stormakternas utveckling av kärnvapen. Det nya avtalet slår fast att sådana program faktiskt är förbjudna.

– Det är en väldigt tydlig markering och ett steg i rätt riktning, säger Fatima Wiklund.

Därmed är det inte bara förhandlingsdelegationerna i FN som har anledning att vara glada säger hon:

– Nej, jag tycker att vi just nu kan jubla lite till mans ute i stugorna. Sedan återstår det alltså att se vad som verkligen händer den dag någon bryter avtalet, understryker hon.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".