LYRC Orchestra mitt i en musikrepetition inför konsert
1 av 2
LYRC Orchestra mitt i en musikrepetition. Foto: Natalie Gerami / Sveriges Radio
LYRC Orchestra mitt i en musikrepetition inför konsert
2 av 2
LYRC Orchestra mitt i en musikrepetition. Foto: Natalie Gerami / Sveriges Radio

Ungdomsprojekt blir konsert i Oslättfors

Anna Ljungberg, initativtagare: Folk får leva ut sidor av dem som de vanligtvis inte får
8:01 min

I en vecka har musikungdomsprojektet LYRC Orchestra övat intensivt. På lördag 15 juli är det dags för konsert i Oslättfors för de 26 musikerna i orkestern som spelar alltifrån jazz till folkmusik.

Harpa, elsaxofon, vibrafon och kongas. Det är några av de instrument som används i musikungdomsprojektet LYRC Orchestra som initativtagarna Anna Ljungberg och Kalle Syri grundat.

Den 15 juli spelar orkestern en konsert i Oslättfors, en konsert de övat till intensivt tillsammans i en vecka. Men det hela började långt innan det, konserten blir resultatet av månaders slit och träning. 

Musikerna kommer från olika delar av Sverige, vilket innebär att det är först nu på plats de kunnat träna ihop gemensamt. En utmaning förutom avståndet har varit att skriva och sätta ihop låtarna till alla olika instrument som spelas, det är grundaren Anna som satt ihop musiken till de 26 musikerna som totalt spelar 30 instrument.

Ungdomarna i projektet kommer dessutom från olika bakgrunder musikmässigt. I ljudklippet hörs förutom grundarna Malin Sjöqvist som kommer från en klassisk bakgrund men nu spelar slagverksinstrument. Jazz, folkmusik och klassiskt är de musikstilar som finns representerade i orkestern, och att musikerna har olika bakgrunder är det som gör LYRC Orchestra så bra tycker Malin. 

– Det blir en väldigt bra blandning och folk som har olika erfarenheter så det är jättekul att spela ihop.

Det långsiktiga målet för orkestern är en europaturné, men först väntar alltså konsert på lördag. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".