Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Eric Pihlstrand står framför motorvägen som går utanför hans hus.
På området Sätra i Gävle finns det ingen tuta och där bor Eric Pihlstrand som är är orolig över att inte få information snabbt nog om en olycka skulle inträffa. Foto: Felix Blom/ Sveriges Radio

Många hör inte Hesa Fredrik

Boende: Händer det någonting vill man ju ta sig härifrån
1:43 min

Hälften av landets befolkning hör inte VMA-larmet, det så kallade Hesa Fredrik som ska varna allmänheten vid fara och på flera håll i Gävle sitter det inga tutor alls.

VMA betyder viktigt meddelande till allmänheten och dom sänds ut via radio och text-tv. För att du ska veta att det finns viktiga meddelanden, och uppsöka information om området där du bor så tjuter det så kallade Hesa Fredrik larmet.

På området Sätra i Gävle finns det ingen tuta och där bor Eric Pihlstrand som är är orolig över att inte få information snabbt nog om en olycka skulle inträffa. För några veckor sen gick en lastbil med akrylolja omkull på E4an vid Norrköping, då upplystes allmänheten om att dom boende i en 800 meters radie runt olyckan behövde utrymmas.

– Händer det någonting liknande så vill man ju snabbt ta sig härifrån. Om det är giftig gas till exempel, jag vill ju inte andas in någonting giftigt. Inte mina barn heller för den delen, säger Eric Pihlstrand.

Det är myndigheten för samhällsskydd och beredskap som tar beslut i, och bekostar uppsättningen av nya tutor. Men för att dom ska kunna ta ställning till om en ny tuta ska installeras så måste kommuner ansöka om det. Och Markus Svensson, säkerhetschef på Gävle kommun menar att det på platsen där Erik bor inte behövs någon tuta.

– Det är egentligen bara ikring farliga anläggningar som vi har tutor. Dels är det så att du hör tutor från närliggande områden och det som vi går närmare och närmare mot är att istället meddela via sms och telefon, säger Markus Svensson, säkerhetschef på Gävle kommun

Men att höra en tuta som finns på något närliggande område är något som Eric Pihlstrand aldrig har varit med om.

– Jag har inte hört en tuta nån gång på dom tio år som jag har bott här, säger Eric Pihlstrand

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".