Fyrhjulingar kör sönder skog utanför Ockelbo

1:53 min

Skogsområdet strax utanför centrala Ockelbo har problem med fyrhjulingar som kör på ett olovligt sätt och lämnar efter sig stora djupa spår.

 Som Gefle Dagblad var först med att rapportera har fyrhjulingar härjat fritt i skogen utanför centrala Ockelbo under den senaste tiden.  Som en följd ska de bland annat ha nött bort vegetation och gjort stora djupa spår i marken.

– Det är totalt omdömeslöst det här, säger Per Mellström på Stora Enso Skog, som har varit på plats och granskat skadorna.

Per Mellström menar att åkningen är extra problematisk eftersom skogsområdet klassas som varande av riksintresse, vissa delar innehåller höga naturvärden som ska skyddas och att området därtill är ett populärt friluftsområde.

– Har man en fyrhjuling får man köra på väg om den är vägregistrerad, äger man jord eller skog får man använda fyrhjulingen som ett arbetsredskap men i övrigt är det förbjudet att köra fyrhjuling i skogen. Det finns vissa undantag men det här är ju okynnesåkning så det här är ju ett brott mot terrängkörningslagen, säger Per Mellström.

Vilka det är som har varit ute och kört vet ingen än, men polisen har kontaktats och Per Mellström tror att följden kan bli påtagliga böter. 

– Det är ju ett brott mot terrängkörningslagen men om man tittar på området och riksintresset så kan det nog bli omfattande böter. 

Per Mellström tror att de som har kört framförallt är oinformerade om vad det egentligen är för regler som gäller för åkning med fyrhjuling och för att det här inte  ska hända i framtiden tror Mellström att det krävs upplysning. 

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista