Kondomer i skål.
1 av 2
Foto: Tahir Yousef/Sveriges Radio
Sanna Viklund
2 av 2
Sanna Viklund Foto: Rebecca Nygren / Sveriges Radio

Gävleborgs län högt i topp på listan över fall av klamydia

7:52 min

Gävleborgs län har efter Stockholm flest fall av klamydia per 100 000 invånare. Att undvika att få klamydia och andra könssjukdomar är egentligen inte så svårt. Sanna Viklund från RFSU berättar hur.

I morgonprogrammet hade vi med Sanna Viklund som är ordförande för RFSU Gävleborg. Hon gav tips på hur man har säkrare sex och berättade om olika könssjukdomar.

Sanna tipsar framförallt om att man ska använda sig av kondom. 

– Det skyddar mot de flesta könssjukdomar om man använder dem på rätt sätt. Kondom är dessutom den enda form av preventivmedel för att skydda sig mot könssjukdomar.

Ett problem som finns är att många tänker att det bara är att ta medicin för att bli av med könssjukdomar, och därför slarvar med användandet av kondom. Men det är viktigt att tänka på att det finns de som inte går att bli av med. Det finns även de könssjukdomar som gör det svårt eller till och med omöjligt att få barn.

– Klamydia som är högt här i Gävleborg är en lömsk sjukdom som man kan gå runt med i flera år utan att få symptom. Men man smittar fortfarande andra människor och kan få men för det, till exempel bli steril och inte få barn, säger Sanna. 

– Att testa sig är inte något man ska vara rädd för, avslutar Sanna. 

Klicka för att lyssna på hela ljudklippet

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista