Få inresta bärplockare hittills i Gävleborg

1:17 min

Vid den här tiden på året brukar det vanligtvis vara gott om både bär och bärplockare i svenska skogar, men inga större tillströmningar av inresta plockare har rapporterats till polisen.

Polisens presstalesperson Mikael Hedström tror att den dåliga bärsäsongen är anledningen, men att besökare fortfarande kan väntas.

– Vi vet att bärplockarna brukar dyka upp, men nu har det varit så regnigt i Sverige och allt tyder på att det är dåligt med bär. Vi är övertygade om att de kommer dyka upp här, för det har blivit ett stående inslag för oss i Gävleborgs län, säger han.

Att bärbristen är en betydande faktor tror Mikael Hedström absolut är en anledning till förseningen, men också att bristen kan innebära att plockare ändå söker lyckan när bärpriserna stiger.

–  När det är lite bär så går priset upp och då kanske de får för sig att de kommer tjäna mycket mer, men så är ju inte fallet. Det är jättejobbigt för dem att få ihop litrarna om det är lite bär, säger han.

Hur följer ni utvecklingen framöver?

– Det viktigaste är att det finns en vetskap hos markägarna att de kommer och att de sett till sina marker där de haft problem förut och kanske är ute på plats för att markera att det inte är en campingplats. Det gäller att alla är aktiva på något sätt och tittar till så att lägren inte blir för stora.