Tuffa Skärgårdsutmaningen lockar allt fler

1:26 min

På lördag arrangeras för fjärde året Skärgårdsutmaningen där de tävlande får simma hela vägen ut till Enskär i yttre skärgården.

Swimrun är en äventyrlig idrott som växer runt om i världen. Det handlar om att växla mellan löpning och simning och banorna går oftast i tuff terräng omväxlande mellan sjöar och hav. 

Skärgårdsutmaningen är länets stora flaggskepp i swimrun och arrangeras av föreningen Skärgårdens multisport i Söderhamn. Mikael Malmberg är tävlingsledare för tävlingen som växer sig allt större.

– Den är större än den varit tidigare. Det är 124 personer anmälda, alltså 62 lag. Och vi har fler tjejer i år, vilket vi är väldigt glada över. 

Tävlingen har sin bas i Stenö havsbad där både start och mål sker. Kl 10 på lördag går starten. Därifrån tar sig de tävlande, som tävlar parvis, i omväxlande terräng en lång bana till en spektakulär utsikt längst ut i havsbandet i Enskär. 

Tävlingsformen Swimrun startade med tävlingen "Ö-till-ö" i Stockholms skärgård 2006 och har sen dess vuxit snabbt i intresse. 

– Det växer explosionsartat. Det har spridit sig till många olika länder men framförallt i Frankrike. Och vi har ett par från Frankrike som deltar i år, säger Mikael.