En björn och en bild på en ambulans på plats i Orsa
1 av 2
Det var i förmiddags som en björn attackerade en djurskötare. Trots livsuppehållande åtgärder på plats så gick den 18-årige mannens liv inte att rädda. Foto: Claudio Bresciani och Ulf Palm/TT.
En brunbjörn
2 av 2
En brunbjörn (OBS inte den på bilden) attackerade en djurskötare på Rovdjursparken i Orsa. Foto: Claudio Bresciani / TT.

Djurskötare avled efter björnattack

Benny Gäfvert: Hemskt tragiskt det som har hänt
1:15 min

En 18-årig djurskötare avled i dag efter en björnattack på rovdjursparken i Orsa i grannlänet Dalarna.

18-åringen befann sig i ett hägn, som skulle vara tomt, tillsammans med en familj som besökte parken. Familjen skulle få se förberedelse av matning och skötsel av djuren.

Men enligt polisen ska björnen ha grävt sig in i hägnet – och sedan gått till attack.

– Det är bara hemskt tragiskt det som har hänt, säger Benny Gäfvert, verksamhetsansvarig på "De 5 stora" på Rovdjurscentret i Järvsö, om olyckan.

Efter attacken avlivades björnen. Enligt Benny Gäfvert kan det skilja sig åt mycket vad olika parker har för rutiner i arbetet med djuren.

– Men någonting har ju gått fel helt enkelt, och man har kommit i kontakt med björn i det här fallet. Möten med stora rovdjur kan få en så tragisk utgång som det har blivit.

Tror du att det här skulle kunna hända på Järvzoo också?

– Det vågar jag inte uttala mig om. Jag har ingen kunskap om hur rutinerna ser ut på Järvzoo och hur man jobbar med björnarna där. Men varje park försöker ju jobba på ett så säkert sätt som möjligt, säger Benny Gäfvert.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".