Christina från Alfta är med i dressyr-VM

1:30 min

Just nu pågår unghäst-VM i dressyr i Nederländerna och Hälsingland är representerat. Christina Olsson från Alfta har fött upp femåringen Astoria som är med.

Femåringen Astoria och ryttaren Jeanna Högberg tävlade redan under fredagen och var 14:e bästa häst. En placering som kan ta henne till VM-finalen på söndag.

– Det är ju fantastiskt bara att ta sig hit till VM. Jag har ju ett sto och det är hingstar från 15 länder med så vi har ingen chans att komma på pallen. Men hon är femte bästa sto efter första omgången nu så jag är jättestolt, säger Christina Olsson.

Christina Olsson har fött upp över 50 föl bland annat en av landets mest lovade dressyrhästar hingsten Aha som vann Sm-guld i lag-SM 2015. Han är nu såld till Holland läste jag och Christina ska passa på att hälsa på honom också nu.

– Ja, han lägger mig väldigt varmt om hjärtat.

Christina Olsson är uppväxt på gården ErskAnders, i Gäddvik, norr om Runemo i Alfta. Hennes föräldrar drev jordbruk och hade inte hästar men både hennes farfar och morfar var båda hästmänniskor. Christina fick sin första häst när hon var 11 år, men hon vet inte riktigt varför hon fastnade just för avel.

– Jag tror det är någon medfödd defekt, haha. Redan när jag var väldigt liten lekte jag med plasthästar och gjorde stamtavlor.

Det som Christina Olsson tycker är svårast med avelsarbetet är att sälja sina hästar. 

Hur många hästar har du nu?

– Ja det var en samvetsfråga, jag tror att jag har 15 hästar nu. Jag liksom gifter mig med med mina hästar så det är svårt att sälja. Det är däörför jag har en ganska liten uppfödning med bara ett eller två föl per år, säger Christina Olsson.