Morgonen efter översvämningen i Söderhamn så är läget i Vågbro fortsat allvarligt. Foto:Martin Svensson/Sveriges Radio
1 av 2
Såhär såg det ut morgonen efter översvämningen i Vågbro 2013. Foto: Martin Svensson / Sveriges Radio
Med hjälp en grävare byggdes vallar som hindrade vatten från att tränga ut på parkeringen till Tempobutiken.
2 av 2
Med hjälp en grävare byggdes vallar som hindrade vatten från att tränga ut på parkeringen till Tempobutiken. Foto: Christian Höijer

Rekordstora regnmängder föll över Söderhamn i helgen

Lennart Wern, meteorolog: Det har aldrig förekommit att man mätt så mycket i Hälsingland tidigare
2:11 min

Helgens kraftiga skyfall i Hälsingland ledde till översvämningar och problem på flera håll. På mätstationen i Söderala i Söderhamns kommun kom det 130 millimeter regn under ett dygn.

– Det har aldrig förekommit att man mätt så mycket i Hälsingland tidigare. Det är nytt rekord. Man kan säga att det är väldigt ovanligt.

Det säger Lennart Wern som är meteorolog på SMHI. 

Helgens skyfall ledde till att det blev översvämning på samma ställen som vid tidigare kraftigt skyfall.

– Vad hade hänt om de här 130 millimetrarna hade drabbat centrala delar av Söderhamn eller Hudiksvall i stället? Vad hade hänt då? Finns det anledning då att fundera över vad man ska göra av vattnet, frågar sig Lennart Wern.

Det kraftiga regnet i helgen ledde bland annat till översvämning vid butiken i Vågbro, som även drabbades svårt under ett kraftigt skyfall 2013.

Söderhamns kommun har tidigare sagt att Styvjebäcken i Vågbro skulle göras säkrare för översvämningar, bland annat genom skyddsvallar och nya trummor vid åns utlopp. Men dessa åtgärder är ännu inte gjorde - säger Ali Nefzi som är avdelningschef på tekniska avdelningen.

– Det är inte utfört ännu. Det är planerat att påbörjas efter semestrarna, säger han.

Har tillräckligt gjorts sedan den senaste översvämningen 2013?

– Nej det är ju en jättelång tidsperiod, det är ju fyra år sen. Man har gjort en utredning och tilldelat pengar. Det är klart att man skulle kunna ha gjort mer tidigare, säger Ali Nefzi.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".