Hudiksvalls tingsrätt.
Hudiksvalls tingsrätt. Foto: Agneta Sundberg/Sveriges Radio.

Ville tvinga dottern att gifta sig utomlands – nu ställs familjen inför rätta

Kan ge 10 års fängelse
0:56 min

I början av juli försökte en familj röva bort sin 17-åriga dotter, som var placerad på ett skyddat boende i Söderhamn. Syftet var att gifta bort henne.

Det var i början av juli som flera vittnen såg en 17-årig flicka tvingas in i en bil i centrala Söderhamn. De ringer 112 och bilen stoppas av polis.

Föräldrarna och deras två söner greps då misstänkta för olaga frihetsberövande, ett brott som kan ge 10 års fängelse.

Flickan var placerad på ett skyddat boende i Söderhamn efter att hon ett år tidigare vänt sig till socialtjänsten och berättat att hennes familj misstyckte till att hon hade en pojkvän.

Enligt förundersökningen har flickan berättat för Socialtjänsten att familjen planerat att skicka henne till Afghanistan för att gifta bort henne. Det ledde till att hon blev omhändertagen och placerad på ett skyddat boende i Söderhamn – utan att hennes familj fick reda på var hon var.

Men via det sociala nätverket Snapchat kom en av flickans bröder i kontakt med henne och på så vis fick familjen reda på var hon befann sig.

Samtliga i familjen förnekar brott.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".