Gasolkanoner bakom jättekoloni av skarv i Sandarne – från 400 till 1400 bon på ett år

1:57 min

På ett år har tre småöar utanför Sandarne blivit länets centrum för skarv. Och det mesta tyder på att gasolkanonerna i Gävlebukten och i Skärså spelat en avgörande roll.

Skarvarna har helt enkelt skrämts av gasolkanonerna, men har nu hittat sin frizon utanför Sandarnefabriken.

Jan-Erik Flink är ordförande för Sandarne båtklubb som har sin verksamhet nära skarvkolonin:

– Vi upplever att det blir mer och mer skarv. Vi ser dem överallt runt skär och hällar runt om. I Gävle har man motat bort skarven med gasolkanon. Jag upplever att det är mindre skarv i Gävle, säger han.

Den svarta mellanskarven tycks finnas överallt utanför Söderhamnsfjärden, här trivs den på klippor och stenhällar och fångar mat i de grunda vikarna.

Det var ifjol som skarven kom till Kråkskär och Kråkskärsholmen utanför Sandarnes industriområde.

Fågelskådaren Mats Axbrink kartlägger skarvens boplatser efter hälsingekusten för länsstyrelsen i Gävleborg och han säger att gasolkanonerna haft inverkan.

– Ifjol så blev de störda från Skärså och flyttade till Sandarne. Det har också minskat i Gästrikland, så det har skett en viss omfördelning i regionen.

Har skarvar från Gävleregionen flyttat till Söderhamn?

– Ja, så är det med all säkerhet.

Kolonin i Sandarne har i år expanderat också till Långrörsholmen intill. Ifjol räknade Mats Axbrink till 400 bon på öarna här, i år är siffran preliminärt 1400.  

Jan-Erik Flinks iakttagelser på sina färder till sjöss tycks alltså stämma.

Sandarne båtklubb sökte i våras tillstånd till skyddsjakt sen de misstänkte att skarven skulle etablera sig på Duvön inne på marinan. Så har inte blivit fallet, men Flink kan inte riktigt slappna av.

– Skulle det bli en etablering här och de ekonomiska konsekvenserna skulle stora för klubben så kanske det finns en öppning att vi får ta till åtgärder, säger han.