Telefoni- och datanät åter i drift i Edsbyn

0:37 min

Nu ska alla tjänster fungera igen för de cirka 600 abonnenter som varit drabbade av att en kabel grävdes av i Edsbyn igår.

I samband med ett vägarbete grävdes en fiberkabel av i Edsbyn igår. Något som ledde till att cirka 600 Telia-abonnenter fick problem med sin telefoni och datanät. Vårdcentralen i Edsbyn var en av dem. 

Till följd av störningarna placerade Region Gävleborg i samråd med räddningstjänsten ut personal på brandstationen i Edsbyn som berörd allmänhet uppmanades uppsöka vid akutfall. Enhetschefen för klient- och applikationsdrift i Region Gävleborg, Gunnar Mohlén, säger dock att de inte känner till några allvarliga konsekvenser av driftstörningen i dagsläget.

Telia har sedan igår arbetat för att återställa den avgrävda fiberkabeln och problemet ska nu vara åtgärdat. 

– Nu ska alla tjänster fungera så nu kan våra kunder använda sina tjänster, telefoni och bredband, igen, meddelar Inger Gunterberg, pressansvarig på Telia. 

Att kabeln grävdes av tycker Inger Gunterberg är olyckligt och hon är kritisk till att de som grävde av kabeln inte vidtog tillräckliga åtgärder i förväg.

– Man kan få hjälp med kabelutsättning och man kan få information ifrån oss på Telia om var vi har vårt nät. Så det är bara att beklaga att man inte har inhämtat den här informationen innan man har satt igång det här grävarbetet, säger Inger Gunterberg.

Telia kommer nu att inleda en utredning.