Morotstårta med Gävle slotts husfru Yasmine Mossberg

5:04 min

 Denna vecka fick vi äran att lära oss baka på slottslig nivå med Yasmine Mossberg.

Husfru på Gävle slott, Yasmine Mossberg, delar med sig av tips och recept på hur man gör en morotskaka med det lilla extra och därmed kan kalla den morotstårta.

Morotskaka

  • 1,5 dl kokta, mixade morötter
  • 1 dl finrivna, råa morötter
  • 1 dl kokos
  • 1 dl krossad ananas
  • 1,5 dl hackade valnötter
  • 3 ägg
  • 3,5 dl socker
  • 1 tsk salt
  • 1 msk kanel
  • 1/2 msk krossad kardemumma
  • 1 msk riven, färsk ingefära
  • 4 dl vetemjöl
  • 1 tsk bikarbonat
  • 1 tsk bakpulver
  • 1,5 dl rybsolja (eller rapsolja)
  1. Vispa ägg och socker poröst
  2. Blanda morötter, ananas, kokos och valnötter
  3. Blanda mjöl, bikarbonat, bakpulver, salt, kanel och kardemumma
  4. Vänd ihop äggblandning och morotsblandning
  5. Blanda ner olja.
  6. Sikta ner mjölblandningen.
  7. Fördela smeten jämt i ugnssäker form
  8. Grädda i 175 grader, 25-40 min (prova med en sticka).

Jag saltar även i söta bakverk. Det förhöjer smaken.

Frosting

  • 200 gr cream cheese
  • 50 gr rumstempererat smör
  • Rivet citronskal från 1 citron
  • Saft från 1 citron
  • 3-4 dl florsocker
  • ev. vaniljsocker
  1. Vispa smör och cream cheese fluffigt.
  2. Tillsätt florsocker, citron och ev vaniljsocker tills det blir en fin och slät frosting.

Morotstårta

När kakan svalnat kan man bre på frostingen och så har man en smaskig morotskaka. Vill man göra en morotstårta av den kan man istället dela kakan så att det blir som två bottnar och bre del av frostingen emellan och sedan täcka över hela kakan. Därefter kan man garnera valfritt med till exempel morötter gjorda av marsipan, kanderade valnötter, mynta och blommor. (Se bilder)