En blond kvinna med hästsvans i ljusblå sjuksköterskeuniform står framför en dörr som det står BB på.
Elin Hultman anser att det finns både för- och nackdelar med kontraktet. Foto: Linnea Nordström/Sveriges Radio

Sjuksköterskor tvingas arbeta kvar i Region Gävleborg för att få lön

Sjuksköterskan Elin Hultman: Man är lite i underläge
1:32 min

De sjuksköterskor som vidareutbildar sig med full lön är tvungna att arbeta kvar i Region Gävleborg i tre år efter utbildningen är klar, vilket Vårdförbundet kritiserar.

Allt fler landsting och regioner låter sjuksköterskor vidareutbilda sig och samtidigt få full lön. Sjuksköterskan Elin Hultman i Gävle utbildar sig till barnmorska och får full lön under studietiden.

– Fördelen är att man har råd att plugga under den tiden man pluggar. Nackdelen med att vara bunden till regionen är att vi får den ingångslön som regionen bestämt, vi kunde inte förhandla. Man är lite i underläge eftersom man inte kan säga upp sig för då blir man återbetalningsskyldig. 

Region Gävleborg är en av fem regioner där sjuksköterskorna måste skriva på ett kontrakt om att arbeta kvar i regionen efter examen.

I Gävleborg handlar det om ett tidskontrakt på tre år. Annars kan de inte få ta del av lönen.

Elin Hultman tror ändå att idén med att låta sjuksköterskor specialistutbilda sig med full lön är rätt väg att gå.

– Jag tror man måste göra så för att folk ska känna att de har råd att läsa vidare. Blir man av med sin inkomst under ett par år tror jag inte folk vidareutbildar sig. Får man sin fulla lön har man helt andra möjligheter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".