Polisen undersöker eventuell koppling mellan bränderna i Ljusdal

1:51 min

Under de två senaste nätterna har det brunnit vid skolor i Ljusdal. Polisen misstänker att båda bränderna var anlagda.

Inatt brann det i närheten av Gärdeåsskolan i Ljusdal.  När räddningstjänsten kom till platsen fann de att någon försökt tända eld på böcker vid en dörr till skolan. Elden kunde dock släckas snabbt.

Även natten till torsdagen brann det i närheten av en skola i Ljusdal. Då rörde det sig om Tallbackens friskola. När räddningstjänsten kom till platsen var byggnaden, som är fristående från själva skolbyggnaden, helt övertänd.

Båda bränderna misstänks vara anlagda och polisen har nu inlett en utredning där de inte utesluter en eventuell koppling bränderna emellan.

– Vi ser till att det är samma förundersökningsledare som får titta på det här. Vad finns det för gemensamma nämnare? Vad kan vi dra för slutsatser av det här? Har de eventuellt samma modus, så vi kan binda det till samma gärningsman?, säger polisens presstalesperson i Gävleborg, Mikael Hedström.

Även förra året hade Ljusdal problem med ett flertal anlagda bränder. Då riktades misstankarna mot en man i 50-årsåldern, men på grund av bristfällig bevisning släpptes mannen efter förhör på fri fot. Att samma man skulle kunna vara misstänkt även nu vill dock Hedström inte kommentera.

 – Det är ingenting jag kan kommentera. Men jag kan säga att vi arbetar brett, säger Mikael Hedström.