Råttorna blir fler i Gävleborg

2:07 min

Antalet larm om ohyra har dubblerats de senaste åren. Råttorna blir fler och i Gävle har Anticimex satt röd nivå på vägglössen.

Ökningen beror delvis på att vi producerar mer avfall. En annan del är att gifter som visserligen varit effektiva, men också miljöfarliga, har förbjudits de senaste åren.

Nu använder skadedjursbekämpare istället smarta fällor som använder sensorer för att fällor ska slå igen på råttorna eller elektrifiera dem.

En av riskerna med råttor är att de kan sprida smittor. De kan ta sig igenom hål som är 2 cm breda, ungefär som en gammal enkrona.

För att förebygga förekomsten av råttor rekommenderar Lars Normell på Anticimex att man tätar hål i husgrunden, klipper gräset kort, och undviker att plantera buskar och stapla utemöbler mot husfasaden.

– En annan sak är det här med att mata fåglar, vilket visserligen är populärt men då är det viktigt att man tar bort spillet som hamnar under fågelmatarna. Vi har områden i Gävle som många råttor etablerat sig i på grund av fågelmatningen, säger Lars Normell.

En annan ohyra som är på frammarsch är vägglössen som fått en ordentlig utbredning i västvärlden de senaste 20 åren, delvis på grund av det ökade resandet då det följer med i resväskan. Gifterna som användes förut har också här blivit förbjudna.

– Det man kan tänka på när man är och reser är att ställa resväskan högt och att inte packa upp kläderna i hotellbyrån. Man kan också tvätta kläderna i 60 grader och de kläder man inte kan tvätta i så höga grader kan man frysa in i en plastpåse minst sju dagar , säger Lars Normell.