Inga åtlar har hittats inför årets björnjakt

1:27 min

Årets björnjakt drar snart i gång och i år verkar man slippa fjolårets problem med illegala lockbeten i form av åtlar. Det säger Roland Fredholm från Ljusdals södra västra viltvårdsområde.

– Av det vi har varit ute och sett så finns det inga åtlar och vi vet inte om några lagliga åtlar heller. Det verkar vara väldigt lugnt så jakten kommer nog att gå som den har gjort förut, säger han.

Under förra björnjakten upptäcktes illegala åtlar på flera platser i Hälsingland, vilket ledde till att det blev förbjudet att jaga björn i en del av dessa områden.

Men i år har man inte hittat några illegala åtlar, enligt Hans Nordin, naturbevakare på länsstyrelsen Gävleborg.

– Nej, det har vi inte gjort och vi söker heller inte aktivt efter sådana. Det är allmänheten som vänder sig till polisen eller länsstyrelsen när de hittar tamdjur och annat i skogarna. Men hittills i år har vi inte fått in någonting.

Björnjakten i Gävleborg drar i gång den 21 augusti och länet delas in i två jaktområden.

Totalt får 30 björnar fällas och Roland Fredholm från Ljusdals södra västra viltvårdsområde tror inte att det kommer att hittas några illegala åtlar innan jakten börjar.

– Det ser så ut i alla fall. Lägger de ut en åtel hädanefter är det så kort tid så det hinner inte komma dit någon björn. Jag tror att faran är över, säger han.