Kräftpestens ödeläggelse fortfarande tydlig i Gävleborg

1:33 min

För kräftälskare är augusti årets höjdpunkt, men på grund av kräftpesten är det fortfarande svårt att få lokalfiskade skaldjur till kräftskivor i Gävleborg.

När kräftpesten spred sig i slutet av 00-talet så decimerades stora delar av flodkräftebeståndet och enligt Länsstyrelsens fiskekonsulent Nichlas Dahlén, så har dom har ännu inte återhämtat sig.

– Vi har relativt bra med flodkräfta i länet, men såklart en kraftig minskning från tidigare. Vi har inte haft några nya utbrott av kräftpest i år. Det fick vi i fjol och brukar kunna få varje år, men jag har inte hört något än i alla fall, säger han.

Kräftpestens ödeläggande inverkan på flodkräftorna fortsätter göra sig hörd i Gävleborg. Den dödliga sjukan sprids huvudsakligen via smittbärande signalkräftor, eller slarvigt rengjord fiskeutrustning.

För att motverka smittspridning är det förbjudet att sätta ut signalkräftor i vattendrag där den inhemska flodkräftan finns och på sina håll har särskilda regler införts för att skydda flodkräftan.

Sjön Öjaren där Torbjörn Johansson är engagerad i en fiskevårdsförening, är sedan några år ett skyddsområde där flodkräftan ska få återhämta sig.

 – Vi provfiskar lite grann då och då för att se hur det går. De senaste fem åren så har det legat ganska stabilt. Stabilt liten kan man säga. Det händer inte så mycket med den helt enkelt. Vi får nog vara glada om den kan överleva överhuvudtaget i Öjaren, säger Torbjörn Johansson.

Augusti månad är startskottet på högsäsongen för kräftätandet i Sverige. Men som det ser ut i dagsläget kommer det fortsätta vara vanligast att skaldjur från utlandet eller andra delar av Sverige krossas och sugs på Gävleborgarnas kräftskivor.

Ronny Steinvall, som driver en fiskrestaurang i Gävle, är trots bristen på lokala kräftor ändå nöjd med årets premiär.

– Jag tycker faktiskt att de är riktigt fina i år. De var mindre förra året. Det går väl åt några hundra kilo på hösten. Kräftor är ju helt enormt gott och havskräftor tycker jag nästan är ännu bättre!