Vårdförbundets Gävleborgsordförande  Anna Bergström. Foto: Tomas Groop/ Sveriges Radio
Vårdförbundets Gävleborgsordförande Anna Bergström. Foto: Tomas Groop/Sveriges Radio

Vårdförbundet: Därför är vi kritiska

"Det kan ge negativ effekt"
1:05 min

Sjuksköterskor i Region Gävleborg som specialistutbildar sig måste skriva på kontrakt om att arbeta kvar i regionen i tre år för att få full lön – något vårdförbundet är kritiska mot. Anna Bergström, ordförande för Vårdförbundet i Gävleborg, förklarar varför.

– Det kan ge en negativ effekt. För vissa som står i valet och kvalet till att specialistutbilda sig kan de här kontrakten jaga bort istället för att locka, säger Vårdförbundets Gävleborgsordförande Anna Bergström.

– Bristen på specialistsjuksköterskor är ju uppe på regeringsnivå där man har tillsatt en utredning för att reda ut det här med specialistutbildningar. Och syftet med den här utredningen är ju motsatt - man vill ju ta bort de flaskhalsar som gör att det finns brist. Och här menar Vårdförbundet att just bindningskontrakten kan vara en sådan flaskhals. Osäkra ekonomiska förutsättningar är en av de största hindren när sjuksköterskor ska påbörja sin specialistutbildning.

Vad tror du skulle behövas för att förbättra de här kontrakten?

– Inga kontrakt! Och det fungerar ju bra på många andra ställen ute i landet så varför skulle det inte kunna fungera i Gävleborg? undrar Anna Bergström, Vårdförbundets ordförande i Gävleborg.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".