Anders Hansson är chef för Sverigs Byggindustrier i Gävleborg.
Anders Hansson tror att ett dubbelspår skulle betyda väldigt mycket för Gävleborg. Foto: Joakim Dahlbäck / Sveriges Radio

Ett dubbelspår kan innebära en ny stad mellan Gävle och Härnösand

Anders Hansson, Sveriges Byggindustrier: Byggs det en stad så behövs det inte bara bostäder utan även skolor, affärer, restauranger och korv
1:00 min

Det pågår en byggboom i Gävleborg, och även inom järnvägen kan det bli tal om utbyggnad. Om ett tänkt dubbelspår mellan Gävle och Härnösand blir verklighet kan en helt ny stad växa fram.

 – En ny stad, det är ingen utopi, men små orter skulle kunna växa och bli en stad. Det skulle kunna röra sig om 50 000 - 60 000 nya bostäder. Och inte bara bostäder. Byggs det en stad så behövs det skolor, affärer, restauranger och korvmoj! Naturligtvis skulle det skapa väldigt mycket.

Det säger Anders Hansson som är chef för Sveriges Byggindustrier i Gävleborg. Han tror att det kan få stor betydelse för länet om ett tänkt dubbelspår mellan Gävle och Härnösand blir verklighet.

Var denna möjliga stad skulle kunna växa fram är inget han vill spekulera i, men säger att intresset är stort bland alla i regionen. Men chanserna för att dubbelspåret kan bli verklighet ser han som relativt goda.

– Det är många som lobbar för det. Tidigare infrastrukturministrar som Ulrica Messing och Catharina Elmsäter-Svärd har lobbat starkt för det. Vi kan hoppas, för det skulle betyda vansinnigt mycket, säger Anders Hansson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".