En bild från en tidigare olycka när en mc krockade med en mötande personbil.
1 av 2
En bild från en tidigare olycka när en mc krockade med en mötande personbil. Foto: Andreas Björklund
Lars Englund är chefsläkare på Transportstyrelsen som undersöker möjligheterna att skärpa krav kring körkort och hälsa.
2 av 2
Lars Englund är chefsläkare på Transportstyrelsen som undersöker möjligheterna att skärpa krav kring körkort och hälsa. Foto: Christian Höijer

Efter olyckorna – Transportstyrelsen vill ha hårdare regler för äldre

Vill se hårdare krav kring körkort
1:51 min

Transportstyrelsen vill nu att det ställs hårdare krav i trafiken – fler körkort bör återkallas hos förare som inte är tillräckligt friska för att köra bil.

Det är flera allvarliga trafikolyckor som inträffat med äldre personer bakom ratten under sommaren som fått Transportstyrelsen att reagera.

För några veckor sedan avled en 70-årig chaufför i närheten av Hagsta på E4 mellan Gävle och Söderhamn.

Mannen insjuknade plötsligt när han satt vid ratten och tappade kontrollen över fordonet som hamnade i mötande körfält och krockade med en personbil.

I Sverige har läkarna en nyckelroll och ska anmäla till Transportstyrelsen när en person inte bedöms tillförlitlig bakom ratten på grund av synnedsättning, demens eller andra sjukdomar.

Lars Englund är chefsläkare på myndigheten.

– Redan nu finns det i Körkortslagen att läkare ska anmäla, att de har en skyldighet till det. Men det finns en brasklapp, och tyvärr verkar de flesta läkare använda den metoden i första hand.

Brasklappen som Lars Englund pratar om handlar om att läkaren gör en muntlig överenskommelse med patienten om att inte köra bil, istället för att ta det tuffa beslutet att anmäla till Transportstyrelsen.

Varje år återkallas mellan 8000-9000 körkort, men det borde vara fler enligt Lars Englund. Enligt en undersökning på Transportstyrelsen anmäls exempelvis bara 10-20 procent av demensfallen.

Ett sätt att komma runt problematiken skulle kunna vara att införa samma regler för alla som gäller för yrkesförare.

För yrkesförare krävs hälsodeklaration vart femte år och efter 45 års ålder också ett läkarintyg vart femte år.

– Det kan man naturligtvis tänka sig, det har en del länder i Europa. Vi håller på att utreda äldre bilförare som är olycksinblandade och ser hur vanligt det är med sjukdomar som orsak till det, säger Lars Englund.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".