Sofie Lundmark började som kartläsare åt sin pappa i Piteå.
1 av 2
Sofie Lundmark rally Foto: Göran Parkheden
Sofie Lundmark
2 av 2
Sofie Lundmark. Foto: Roxanne Nilsson
MOTORSPORT I GÄVLEBORG

Sofie Lundmark har kontroll i högerstolen

"Många säger att om man inte har så stor kontroll när man sitter bredvid och läser noter, men jag vill hävda att det är precis tvärtom"
2:42 min

Nästa vecka startar vår motorsportserie med rallyprofilen och motorjournalisten Sofie Lundmark, som gjort fem reportage om lokala motorprofiler. Men först berättar Sofie sin historia – om hur hon blev rallybiten.

– Många säger att man inte du inte har kontroll när du sitter bredvid och läser noter, men jag skulle vilja hävda att det är precis tvärtom.

Sofie Lundmark började rallykarriären som kartläsare som sextonåring. Under åren har hon tillsammans med sitt team vunnit bland annat SM-guld i rallysprint och vunnit Sverigeserien – men vägen dit var inte självklar. Att vara kartläsare kräver total koncentration hela tiden – för ett fel kan bli ödesdigert.

Under sin första tävling, som kartläsare åt sin pappa, läste hon fel, de körde av vägen och fick skotta loss bilen ur högar med snö. 

– Det var mitt fel och jag grubblade över det länge. Jag tog det nog inte på tillräckligt stort allvar i början, jag tog det lite med en klackspark.

Sofie Lundmark kommer ursprungligen från Piteå men flyttade till Gävle 2014. Hennes uppgift co-driver, eller kartläsare, är att med hjälp av så kallade noter beskriva vägen i exakt detalj för föraren. Det är livsviktig uppgift i hårnålskurvor på grusiga, smala skogsvägar, över krön och terräng– i hisnande farter runt 180 km/timmen. 

Under de kommande veckorna kommer vi sända Sofies Lundmarks egna reportage med fem olika motorprofiler i länet. 

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".