Klassrum med bänkar. Man i rutig skjorta och kavaj.
Bristen på lärare är fortfarande ett problem som skolområdeschefen Calle Carlsson märker när det är dags att rekrytera lärare. Foto: Janerik Henriksson / SCANPIX / Christine Odén / Sveriges Radio

Fortfarande stor lärarbrist inför skolstarten

Skolområdeschefen Calle Carlsson: Svårt att få tag på behöriga lärare
1:36 min

Dags för skolstart igen, men bristen på lärare är fortfarande stor i hela landet. Siffror från Arbetsförmedlingen visar att det här i Gävleborg fanns 155 lärarjobb att söka i slutet av juli.

– Ja, om vi behöver göra några rekryteringar så här i slutet av sommaren så ser vi att det kan vara svårt att få tag på behöriga lärare, säger Calle Carlsson, skolområdeschef för södra grundskoleområdet i Sandviken.

Lärarbristen fortsätter att vålla problem för skolorna. Siffror från Arbetsförmedlingen visar att det här i Gävleborg fanns 155 lärarjobb att söka i slutet av juli. Det är 70 färre än vid samma tid förra året, men samtidigt väntas lärarbristen förvärras när äldre lärare går i pension. I en kartläggning som tidningen skolvärlden gjort pekas Gävleborg ut som ett problemlän.

När det inte går att anställa legitimerade lärare får obehöriga anställas på kortare kontrakt. Något som medför merjobb för den ordinarie lärarkåren.

– Konsekvenserna blir ju att det blir ett merarbete för de behöriga och legitimerade lärarna på skolan som får ta ansvar för dem som inte har utbildningen, säger rektorn och skolområdeschefen Calle Carlsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".