Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Detta är sändningsledningen vid Sveriges Radio med ett viktigt meddelande till allmänheten i Sundsvalls kommun, Västernorrlands län. Det brinner i ett ställverk utanför Stockvik med kraftig rökutveckling. Räddningsledaren uppmanar alla som befinner sig i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västernorrland.
(Publicerat igår kl 23.44)
Anna-Karin Ivarsson från föräldrarådet i Rengsjö är oroad vad det får för konsekvenser om kommunen inte satsar på fler förskoleplatser i Rengsjö.
1 av 2
Anna-Karin Ivarsson från föräldrarådet i Rengsjö är oroad vad det får för konsekvenser om kommunen inte satsar på fler förskoleplatser i Rengsjö. Foto: Agneta Sundberg/Sveriges Radio
Anders Svensk som bor i Rengsjö och jobbar i Söderhamn får sex mil extra om dagen när hans barn fått en förskoleplats i Bollnäs.
2 av 2
Anders Svensk som bor i Rengsjö och jobbar i Söderhamn får sex mil extra om dagen när hans barn fått en förskoleplats i Bollnäs. Foto: Agneta Sundberg/Sveriges Radio

Brist på förskoleplatser i Rengsjö oroar föräldrar och föräldraråd

Anders Svensk: Det blir sex mil extra om dagen, det är ju omöjligt
1:32 min

Eftersom det är fullt på förskolan i Rengsjö hänvisas barn till Bollnäs. Nu kräver föräldrarådet en långsiktig lösning.

Det är brist på barnomsorg i Rengsjö. Just nu är det fullt på förskolan och två barn får åka till Bollnäs, två mil bort. Dessutom är det nio som önskar en plats i Rengsjö i första hand från i höst.

För Anders Svensk som bor i Rengsjö och jobbar i Söderhamn blir det mycket omständigt att behöva åka till Bollnäs för barnomsorg.

 – Mamman jobbar i Ljusne och jag i Söderhamn. Ska vi åka och lämna och hämta i Bollnäs blir det sex mil extra om dagen. Det är ju omöjligt! 

På förskolan i Rengsjö, som har plats för 68 barn är det fullt och Anders Svensk som behöver en plats i höst tycker inte att de har fått några klara besked. Och han vet inte heller hur de ska lösa situationen.

– Enda de sa är att vi får hoppas att någon flyttar. Men vi får försöka vara hemma så länge som möjligt men vi får inga besked hur länge vi får vänta. Om det är ett år eller. Man vet ingenting! 

Om den här platsbristen fortsätter kan det på sikt få konsekvenser för hela byn tror Anna-Karin Ivarsson i föräldrarådet.

– Får man en plats i Bollnäs kanske man fortsätter där och flyttar från Rengsjö.

Vad vill du se för lösning?

– Vår första lösning är en utbyggnad. Vi vill inte att barngrupperna blir större för det är ingen bra arbetsmiljö, varken för våra barn eller för pedagogerna.

Är det försvarbart med en utbyggnad om det finns platser på andra förskolor i kommunen?

– Vi tycker det. Vi vill inte att förskolan ska centraliseras. Vi vill ha en levande landsbygd och barnen är vår framtid!

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".