Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
#GrillskolaniP4

Grillskolan lektion nio: Beer can chicken och grillad fetaost

Publicerat torsdag 17 augusti 2017 kl 13.33
Grillskolan lektion nio: Beer can chicken
(15 min)
Den grillade maten upplagd på en skärbräda
1 av 3
Här får du recept på sommarmatlagningens absoluta höjdpunkt - grillningen tillsammans med Anders Litzell och Daniel Hellman.
majsen ligger i en panna på grillen
2 av 3
Creamed corn går ypperligt att göra i en panna på grillen.
Kycklingen står på ölburken och fetaosten ligger i en gratängform
3 av 3
Grilla kan du göra på så många fler sätt än att bara lägga saker på gallret.

Efter ett par veckors uppehåll är det dags igen, i dagens lektion av grillskolan i P4 Gävleborg lär vi oss hur du grillar kyckling med en ölburk.

Här får du recept på sommarmatlagningens absoluta höjdpunkt - grillningen tillsammans med Anders Litzell och Daniel Hellman.

Lyssna på ljudklippet för att få höra hela tillagningen!

Beer can chicken:

Gör så här 

  • 1 kyckling (ca 1-1,5 kg)
  • 1 ölburk, 33cl


RubR

  • 1 dl paprikapulver
  • 0,5 dl salt
  • 1 dl strösocker
  • 1 msk spiskummin
  • 1 msk svartpeppar
  • 1 msk senapspulver
  • chilipulver efter smak
  • 1 msk torkad timjan 
  • smör
  • 250 g smör
  • 1 vitlök (riven)
  • salt

Tänd grillen för indirekt grillning (försök hålla ca 200 grader).
Blanda smöret. Gör små fickor mellan bröstfilé och skinn och stoppa in vitlökssmör där. Ca 1 msk i varje bröst. Gör samma sak med låren.
Öppna ölburken och häll av hälften. Öppna sedan hela toppen på burken med en konservöppnare.
Stötta försiktigt din rub jämt över hela kycklingen och insidan, montera sedan kycklingen över ölburken och ställ in i grillen. Vänta ca 45-60 minuter. Avslut med valfri glaze grill 1-2 min. 

 

Cremed corn:

  • 1 röd chili
  • 2 klyftor vitlök
  • 300 g fryst majs
  • 3 dl grädde
  • 1 dl persilja 
  • salt och peppar
  • olja
  • 1 citron 

Finhacka vitlök och chili. Fräs i lite olja i kastrull. Häll i fryst majs, rör runt och låt majsen fräsa med ett tag. Häll i grädden, salt, peppar. Låt stå och koka ihop ca 20 min. Inte stormkoka. Avsluta med citron och persilja.

 Fetaost:

  • 400 g fetaost
  • 2 st tomater, hackade 
  • 1 st paprika , hackade 
  • 2 msk honung 
  • 1 st finhackad jalapeno
  • Salt
  • svartpeppar

Lägg fetaosten i en ungfastform. Rigla honung över fetaosten, lägg tomat, paprika, och jalapeños på osten. Kryddan med salt och peppar. Grilla indirekt i cirka 15 min till osten fått lite färg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".