Ett nästintill totalförstört hus i Sierra Leones huvudstad Freetown efter måndagens jordskred.
1 av 3
Foto: Monika Kamara / AP
Grupp med personer och översvämning.
2 av 3
Sierra Leones president Ernest Koroma besökte tidigare i veckan den värst drabbade platsen. Foto: TT.
Katastrofarbeten i Regent, öster om Freetwon, Sierra Leone. Foto: AP Photo/TT.
3 av 3
Katastrofarbeten i Regent, öster om Freetwon, Sierra Leone. Foto: Manika Kamara/AP Photo/TT.

Linnea från Ljusdal koordinerar hjälparbetet i Sierra Leone

Linnea van Wagenen: En kamp mot klockan
5:15 min

Siffran över antalet omkomna stiger hela tiden i Sierra Leone i Västafrika efter jordskredet som ägde rum där i måndags. Linnea van Wagenen från Ljusdal är FN:s koordineringsspecialist på plats i Freetown.

De senaste uppgifterna talar om 400 döda, men många människor saknas fortfarande och myndigheter har bett anhöriga att komma och hämta släktingars kroppar från de överfulla bårhusen.

– Längs en femkilometers-sträcka har vi hus som är helt jämnade med marken och vi kommer ha ett långt arbete framför oss för att försöka hitta alla. Vissa av mina vänner och kollegor har förlorat 6-7 personer, säger Linnea van Wagenen till P4 Gävleborg. 

Det har också varnats för bland annat kolerautbrott. Är det något som fortfarande är överhängande?

– Ja absolut, det är en kamp mot klockan. Vi har över 5.000 personer som inte har några hem, det regnar nästan hela tiden och stillastående vatten är en grogrund för kolera, malaria och andra väldigt farliga sjukdomar.

Linnea van Wagenen berättar att det förutom risken för spridning av farliga sjukdomar även finns en överhängande risk för ett andra jordskred.

– Jorden är uppluckrad. Vi har skickat ut drönare och vi har satellitbilder som antyder att det kan finnas en rasrisk, så vi måste också evakuera ännu fler människor som då också behöver en plats att bo, med mat och så vidare.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".