En kvinna med rollator
Korttidsvården i Söderhamn flyttar till Ljusne. Bilden är en arkivbild och inte från det aktuella boendet. Foto: Gorm Kallestad/TT.

Korttidsboende flyttar ut från Söderhamn

Inga Erling, enhetschef: Vi har länge sett fram emot den här flytten
1:07 min

Nu efter ett och ett halvt års väntetid kommer korttidsvården flytta från sina gamla uttjänta lokaler i centrala Söderhamn till det nya boendet Fejan i Ljusne.

Flyttplanerna till det nya boendet är något som planerats i över ett och ett halvt år och Inga Erling som är enhetschef på boendet tycker det är skönt att det äntligen blivit slag i saken, även om det blir lite längre resväg för personal och anhöriga.

– Det är mest äldre anhöriga som får åka lite längre, men nu ser vi ändå fram emot den här flytten. Vi har levt i ett sorts ingenmansland i väntan på att vi ska få flytta, säger Inga Erling.

Anledningen till flytten är att de gamla lokalerna på Västerbacken i Söderhamn är uttjänade. I Ljusne kommer totalt 20 platser finnas för boende, ombonade rum och med ett nytt trådlöst larmsystem, enligt samma princip som i hemtjänsten, där larmen tas emot och rapporteras via mobiltelefon.

– Det blir samma vård som tidigare, men det kommer inte ligga i stan längre. Det är klart att det blir fräschare, det blir det, säger Inga Erling.

Hinner ni klart med allt innan de boende flyttar in?

– Skapligt klart i alla fall. Det är ganska bra riggat för personerna som kommer dit nu på måndag. Sen kommer lite mer möbler dit men vi har riggat ganska bra för det här. Vi får se hur det blir med facit i hand, men det känns bra!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".