Psykvård
Sedan inspektionen för vård och omsorg (IVO) riktat skarp kritik mot konstprojektet tar Region Gävleborg avstånd från händelsen. Foto: Foto: Scanpix/TT.

Region Gävleborg ångrar sekretessmiss – lät konstnär agera som både patient, vårdare och kurator

Vårdenhetschefen: "Det är jättetråkigt"
1:33 min

Vi gjorde fel. Det säger vårdenhetschefen för den psykiatriavdelning vid Gävle sjukhus, som i strid med sekretessreglerna låtit en konstnär agera som både patient, vårdare och kurator i samband med ett konstprojekt vid avdelningen.

Sedan inspektionen för vård och omsorg (IVO) riktat skarp kritik mot projektet tar nu Regionen avstånd från händelsen. Enligt IVO var konstnären trots ett signerat dokument inte bunden av vårdsekretessen och därmed var patienternas lagliga rätt till anonymitet hotad.

Anna Sundqvist, vårdenhetschef vid den klinik som konstnären vistats på, medger att projektet var en blunder:

– Jag har full respekt för IVO:s bedömning och kommer nu att se över vad vi kan göra för att förhindra att något liknande händer igen, säger hon.

Efter att ha tagit del av kritiken inser Anna Sundqvist att både hon själv och Regionen agerade blåögt när konstprojektet fick klartecken. Flera för patientsäkerheten viktiga regler har inte beaktats, konstaterar hon:

– Jag kände exempelvis inte till att konstnärer, hantverkare eller andra personer som kommer till en vårdavdelning inte kan beläggas med tystnadsplikt – det oavsett avdelningens inriktning.

Att dessa regler åsidosatts i samband med konstprojektet är allvarligt, erkänner Anna Sundqvist.

– Ja det är det, men jag har tagit för givet att utomstående som jag informerat om hur tystnadsplikten fungerar också har tagit emot det. Det har fungerat tidigare, säger hon.

Den ursprungliga tanken med projektet var att det skulle leda till en permanent konstnärlig utsmyckning av lokalerna, något som aldrig kom till skott.

– Jag tycker det är jättetråkigt och jag känner mig jätteledsen över det. För patienternas och mina medarbetares skull. Kritiken skrämmer ju människor och det var aldrig ambitionen. Det var hela tiden med gott uppsåt och jag känner mig vilseledd. Vi har inte fått en tavla ens.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".