Orangutangen Utara på Furuvik.
Utara flyttade från England och blev den tredje orangutangen i Furuviks apkollektiv. Foto: Furuviksparken.

Furuviks dräktiga orangutanghona har dött

Djurchefen: Det är oerhört tråkigt
1:38 min

Furuviks 13-åriga orangutanghona Utara har avlidit. Utara som var dräktig drabbades av en skada i benet och trots intensiv veterinärvård ledde tillstötta komplikationer till sist till hennes död.

Ett annorlunda dödsbud nådde på lördagseftermiddagen P4 Gävleborgs redaktion. Furuviks dräktiga orangutanghona Utara hade avlidit, 13 år gammal. Hon dog på internationella orangutangdagen och djuravdelnings chef Daniel Hansson var givetvis mer än bedrövad.

– Ja, det är oerhört tråkigt. Utara kom till oss redan 2014 och vi har arbetat intensivt med henne - först med att få henne introducerad i gruppen och accepterad av våra andra två andra orangutanger och nu på slutet med att behandla hennes skada.

Det var vid stängningsdags fredag 4 augusti som djurvårdarna upptäckte blod i pälsen på insidan av Utaras lår och sedan dess har veterinär på olika sätt försökt behandla skadan. Hur den uppstod vet man inte, säger Daniel Hansson.

– Det är ingen bitskada från något annat djur, man kan kalla det en skada som hon på något sätt fått på egen hand, säger han.

Daniel Hansson kan bara konstatera att den till synes lilla skadan fick allvarliga följder. Genom en ödets ironi dog Utara på den Internationella orangutangdagen och det faktum att hon var dräktig gör det hela ännu mer tragiskt, säger han.

– Ja, självklart är det så. Vi arbetar ju med orangutangerna i ett bevarandeprojekt och hade lyckats få Utara dräktig. Då är det extra tragiskt att vi inte lyckades rädda henne från en till synes ganska obetydlig skada, säger han.

Orangutangen har nu förts till Statens veterinärmedicinska anstalt i Uppsala som genom obduktion på måndag ska fastställa dödsorsaken. Sedan måste Furuviks djuravdelning försöka ta nya tag och blicka framåt igen.

– Vi kommer givetvis att vara ledsna en tid och minnas Utara, men sedan kommer vi att presentera en ny plan för det framtida arbetet med orangutangerna, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".