Ett plakat under en manifestation för Fikru Maru.
Ett plakat under en manifestation för Fikru Maru. Hjärtläkaren har suttit fängslad i Etiopien sedan 2013. Arkivbild. Foto: Henrik Montgomery/TT

Rättegången mot Hudiksvallsläkaren Fikru Maru skjuts upp – till januari

Rättegången mot den svenske läkaren Fikru Maru, som anklagas för terroristbrott i Etiopien, har skjutits upp till januari nästa år.

– Det är fullständigt oacceptabelt, säger Marus svenske advokat Hans Bagner om den utdragna rättsprocessen.

Totalt 85 vittnen ska höras i rättegången mot hjärtläkaren Fikru Maru, som anklagas för terroristbrott i Etiopien. I maj hördes sex av dem under två veckor och i fredags avslutades ännu en runda med att domstolen satte ut en ny förhandling – i januari nästa år.

Advokat Hans Bagner är kritisk till att målet, som han betecknar det, "förhalas".

– Det är en rättegång som redan pågått i snart ett år, med folk som hålls häktade, så det är störande, mycket störande, säger han till TT.

Maru är åtalad för att ha planerat och organiserat ett fängelseupplopp som ledde till en brand där ett tiotal fångar omkom. Människorättsaktivister och oppositionspolitiker ifrågasätter dock myndigheternas version av händelseförloppet.

Hans Bagner hoppas nu på hjälp från regeringen.

– Vi tänker be att UD ingriper. Inte i själva processen, däremot kan de påpeka att det inte sköts så snabbt som det ska enligt FN-konventioner, mänskliga rättigheter och liknande, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".