Djurkyrkogård. Foto: Christine Olsson/TT.
Foto: Christine Olsson/TT.

Här får hunden ligga begraven

Hundägaren: För mig kändes det självklart att begrava på gården
1:43 min

När ett älskat husdjur dör är det många som väljer att kremera djurkroppen. Men att begrava sin hund eller katt i trädgården går oftast också bra.

Fem månader gamla taxen Assar tittar intresserat på änderna i Kvarnparken i Gävle och har förhoppningsvis många år kvar i livet. Husse Bengt Pettersson är en av dem som valt att begrava sina tidigare hundar i trädgården.

– Jag har ju en gård så jag har begravt dem där och satt upp ett litet minnesmärke, ofta i form av ett träd.

Och det är tillåtet att begrava sin hund på den egna gården. En rundringning som P4 Gävleborg gjort visar att alla kommuner i Gävleborg tillåter nedgrävning av sällskapsdjur på den egna fastigheten under förutsättning att kommunens anvisningar följs.

– Det kan ju handla om att man ska ha ett bra skyddsavstånd till vattenbrunn, vattentäkt, eller något annat som kan skapa olägenhet för människors hälsa och miljö, säger Andreas Norén miljöinspektör i Gävle kommun.

Det är också bra att gräva tillräckligt djupt så inte vilda djur kan gräva upp kroppen.

För dem som inte har någon egen trädgård kan det förstås vara knepigare. Det finns få djurkyrkogårdar i Gävleborg och efterfrågan på begravningsplatser för djur är liten. I Bollnäs togs djurkyrkogården bort eftersom den inte användes.

Det är möjligt att be en annan markägare om lov, men då måste också kommunens anvisningar följas. Alternativet är kremering och varje år bränns mellan 1000 och 1500 döda sällskapsdjur vid djurkrematoriet i Forsbacka. 

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".