Tomas Rosén, platschef på Karl Hedin i Söderhamn, hoppas nu att kommunen ser till att åtgärda Styvjebäcken.
1 av 2
Tomas Rosén, platschef på Karl Hedin i Söderhamn, hoppas nu att kommunen ser till att åtgärda Styvjebäcken. Foto: Christian Höijer
Ali Nefzi, teknisk chef, och Stig Nordgren, v, ordförande i kultur- och samhällsbyggnadsnämnden intill Styvjebäcken som återgått till normala flöden.
2 av 2
Ali Nefzi, teknisk chef, och Stig Nordgren, v, ordförande i kultur- och samhällsbyggnadsnämnden intill Styvjebäcken som återgått till normala flöden. Foto: Christian Höijer

Irritation efter ny översvämning i Vågbro – lösning på gång

Ali Nefzi, teknisk chef: "Arbetet påbörjas inom tre veckor"
1:39 min

Två gånger på fyra år har Styvjebäcken nära Söderhamn översvämmats. Nu vill företag som drabbats att kommunen får ner vägtrummor i den flaskhals som finns vid Vågbrovägen.

Det var under augustis första helg som regnovädret kom till Söderhamn. Allra värst var det åter i Styvjebäcken i Vågbro.

Tomas Rosén är platschef på Karl Hedin som har sin verksamhet precis intill bäcken.

– Man blir nervös när ån stiger 1,5 meter mellan fredag och lördag. När det rinner över gummistövlarna och det är 50 centimeter till butiken blir man orolig. Sist så kostade det oss två miljoner.

För fyra år sedan stod hela brädgården under vatten, sen dess har bäcken grävts ur intill bygghandelsfirman, men helt utan konsekvenser blev det inte.

– Där vi har skivor blev det blött och förstört och även lite virke då. För det blev som en sjö här, det gick inte att gå in i butiken utan gummistövlar.

Efter översvämningen har Söderhamns kommun utarbetat en plan och avsatt två miljoner för att minska känsligheten i bäcken. Den viktigaste åtgärden, att byta den underdimensionerade trumman under Vågbrovägen har inte blivit av.

– Jag tycker att det är dåligt. Björn (Celind, reds anm) på Tempo fick lida ännu mer då han fick stänga igen. Så, ja... man kan inte bara flytta en anläggning heller.

Ali Nefzi är teknisk chef på Söderhamns kommun och förklarar varför inte åtgärden blivit av trots att det gått nästan ett år sen beslutet fattades.

– Tyvärr så har vi haft mycket att göra och suttit utan avtal med entreprenörer och tekniska konsulter som gjort att det blivit en fördröjning.

När blir det här bli utfört då?

– Under nästa vecka så får vi en tidplan för del två, säger han och syftar på det beläggningsarbete som gjorts på Vågbrovägen och som nu fortsätter i del två där trumman ingår i planen.

Om du gör en uppskattning då, är det under hösten eller?

– Jaja, under de närmaste tre veckorna så kommer arbetet att påbörjas, det är jag ganska säker på.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".